Musik och Mode

Punk, hårdrock, grunge, pop, hardcore – listan kan göras lång när det gäller olika musikstilar som har inspirerat modebranschen under många decennier. Det är oftast musikstilen och ledande band och artister inom en musikstil som utformar ”looken” deras fans anammar, men ibland kan det vara tvärtom och att det är fansen som skapar looken för musikstilen utan att artisterna själva egentligen haft mycket att göra med det. En annan aspekt av modet inom musikindustrin är bandens egna merchandise som säljs på spelningar, hemsidor och även i affärer. Artister har även gått ihop med stora modeföretag för att designa och skapa kläder såsom t-shirts och linnen för att nå ut till en större skala människor än endast de egna fansen.

Punk

En av de stilar som de flesta starkt kopplar till musik är punken. Punken började som en rörelse som stod för rätten att vara sig själv oavsett hur extremt. Under 70-talet när punken först uppkom skapade stilen stora rubriker. Unga personer med färgat och ofta upp-sprayat hår i tuppkam, skinnjackor och boots hängde i städerna och gjorde att äldre mer konservativa invånare kände sig provocerade och obekväma. Numera står punkbanden för mer än det extrema, det är en livsstil och ett sätt att kunna nå ut till en publik.

Hårdrock och metal

De som lyssnar på hårdrock och heavy metal kallas oftast för ”hårdrockare” eller ”metalheads” och kännetecknas generellt sätt av långt hår och västar och jackor med olika tygmärken och kedjor på. Det finns en stark samhörighet mellan de som lyssnar på hårdrock och metal där man ofta pratar mycket om vinylskivor och samlingar och diverse obskyra videos och bootlegs som många byter till sig.

Hip-Hop

Hip-hop världen har även den en klädstil och ett mode som gör genren lättidentifierad rent utseendemässigt. Personer som lyssnar på hip-hop och även vill uttrycka detta genom sin klädstil har ofta baggy byxor, sneakers av olika slag och stora halsband. Det är vanligt med stora hörlurar från Nordicbox.se som både en accessoar och för att kunna lyssna på musiken med de tyngsta beatsen på ett bra sätt från streamingtjänster i mobilen.

Fenomenet bandtröjor

Det finns en hel kultur och oskrivna regler gällande det här med bandtröjor. Många musikfans är emot att band som exempelvis Nirvana och Blondie har ”sålt ut” sig till olika klädmärken som därigenom säljer deras officiella merch eftersom de menar att personerna som använder t-shirtsen och tröjorna inte ens lyssnar på bandet. Här krockar tanken kring mode och musik och delar upp personer i två olika läger – de som inte tycker att det spelar någon roll eftersom kläderna finns att köpa och därför har alla rätt att använda dem och de som tycker att det är fel att bära kläder med ett bandnamn på som man aldrig hört en låt av. Denna debatten har tagits så långt att den även diskuterats mycket i media och på olika forum online.