Håret är viktigt för identiteten

Musik och mode förknippas ofta med varandra. Faktum är att de flesta klädstilar förknippas med en viss musikstil, exempelvis grunge, goth, eller glamrock. Dessa klädstilar baseras ofta på vad bandmedlemmarna hade på sig på scenen. Håret är också en viktig del av modet, som kompletterar klädstilen och nästan varje årtionde är förknippat med en viss musikstil och en viss frisyr, eller vad sägs om 1980-talets pudelrock eller det tidiga 2000-talets emo-kultur med svart snedlugg? Faktum är att subkulturen som uppstår kring musiken ses som lika viktig som musiken och man i många fall inte anses vara ett riktigt fan om man inte följer subkulturens markörer till punkt och pricka. Vilken subkultur man tillhör blir på sätt och vis en del av ens identitet eftersom man inte sällan har sina vänner inom samma subkultur.

Enligt en artikel publicerad av Karolinska Institutet har håret alltid varit tydligt kopplat till identitet eftersom det använts för signalera status i många kulturer. Några exempel är att kvinnor inom både judendom, kristendom och islam, täcker sitt hår efter giftermål, eller att romerska kvinnors hår förr klipptes kort som straff för att de begått äktenskapsbrott. Håret har också använts för att markera andlighet eller närhet till högre makter. Buddhistiska munkar och nunnor rakar håret för att visa att de inte fäster sig vid värdsliga ägodelar, inklusive håret, medan oklippt hår och skägg ses som tecken på andlighet inom sikhismen, där andliga män aldrig klipper hår eller skägg.

I dagens samhälle är håret fortsatt kopplat till identitet och förlust av hår kan vara psykiskt tärande. Ärftligt håravfall förekommer hos både kvinnor och män men är av någon anledning vanligare bland män. Håravfall i unga år kan vara traumatiskt eftersom förlusten av håret leder till en så pass tydlig förändring och för att håret är så tydligt kopplat till självbilden både hos män och hos kvinnor. Det finns många alternativ för den som önskar göra någonting åt sin glesnande kalufs varav ett av de dyrare men mer permanenta alternativen är en hårtransplantation.

Nordic Hair Clinic finns i Stockholm, Göteborg och Istanbul och är ledande inom transplantation av både hår, skägg och ögonbryn. Här använder de sig av FUE-metoden (Follicular Unit Extraction) som är en modern och säker behandling för hårtransplantation. Metoden går till så att hårsäckar tas från nacken, eller i vissa fall från bröstet, och transplanteras till det kala området. Operationen tar vanligtvis mellan 6 och 12 timmar beroende på hur stort ingreppet är. Metoden räknas som minimalt invasiv, vilket också betyder att patienten inte behöver återhämta sig särskilt länge efter ingreppet.

En nackdel med hårtransplantationer kan vara priset. En behandling hos Nordic Hair Clinic i Sverige kan kosta mellan 39 000 och 57 000 kronor beroende på hur många implantat man vill göra. Vid behandling i Istanbul gäller andra priser samt tillkommer pris för flygresa.