Göra egna låtar

Har du försökt att göra din egen musik någon gång? Nu finns det fantastiska möjligheter att nå ut genom olika webbsidor och forum online, och möjligheten att spela sin musik för en publik är fantastisk. Vem som helst kan lägga upp sin musik och med lite marknadsföring kan man faktiskt nå hur långt som helst. Det finns även massor med möjligheter att sprida sin musik. Man kan till exempel göra ringsignaler till mobiler. Tänka vad roligt att ha sin egenhändigt komponerade jingel som ringsignal på mobilen.

När det gäller marknadsföringen av den egna musiken så talar man om begreppet ”The long tail”, vilket innebär att har du bara nått ut till några stycken som gillar din musik. På så vis kan spridningen vara igång. Med rätt uppmuntran till sina närmaste fans så blir de den bästa marknadsföringskanalen. Man talar om den ”virala effekten”, d.v.s. spridningen från person till person, den digitala erans djungeltrumma.

Den kreativa processen

Den kreativa processen i musikskapandet ser helt olika ut. Vissa skriver texterna först och andra skapar själva kompositionen först och gör texten sedan. Oavsett hur man arbetar är det viktigt att processen får flöda fritt och att man inte hämmar den kreativa och konstnärliga processen genom att vara självkritisk eller låta andra kritisera det man gör. Man ska även unna sig att införskaffa de verktyg och instrument man behöver för att skaparprocessen ska vara så rolig som möjligt. Ibland kan det innebära att man kan behöva ta ett privatlån till instrument men om det är vad som krävs för att göra det man tycker är skoj så – varför inte?

Musikaliskt teamwork

Andra skapar bäst tillsammans med andra. Någon kanske gör musiken och någon annan skriver texten och tillsammans gör de underverk. Det är heller inget ovanligt. Ibland är man flera som arbetar tillsammans för att skapa musik. Det finns ingen bestämd regel som beskriver hur det ska gå till att göra musik och skriva bra låtar. Det finns heller inga gränser vare sig mellan kön, status eller genrer, vilket Py Bäckman bevisat genom att skriva såväl psalmer som musik till den mer hedniska gruppen Nordman – parallellt med att hon framfört sina egna låtar antingen på egen hand eller tillsammans med musiker som till exempel Dan Hylander. Just inom musik och musikproduktion så får man ofta se exempel på teamwork när det fungerar som allra bäst. Det är något speciellt med den skaparprocess som just musiken ger upphov till och det är en av anledningarna att ett liv som musiker är ett sådant avundsvärt livsstilsval.

Sätt igång

Var inte rädd för att misslyckas. Det är sällan man lyckas med någonting som man tycker är trist. Själva tristessen dödar skaparlusten. Tycker man att det är roligt med musik och vill göra sin egen så; go for it! I musikskapande är det som allra tydligast hur sant det ordstäv är som hävdar att det är vägen – som är målet. Ha skoj!