Rejvkulturen

Rejv kan handla om allt från att ta på sig ett par fjärilsvingar och vida självlysande byxor för att dansa till psykedeliska toner i en trolsk skog, till att köra så svetten lackar i gamla jeans och bar överkropp till mycket hård musik på ett industrigolv. Det finns alltså flera separata rejvkulturer men på de största festerna, med flera dansgolv, kan de olika grupperna förenas under samma tak eller i samma skog. mobillan.se har hjälpt flera Dj´s och festarrangörer att komma igång med verksamhet som i några fall blivit riktigt lönsam. Det gäller inte minst i Göteborg och den här texten ska vi bland annat titta på hur kulturen ser ut i just den staden.

Gå på rejv i Göteborg

rejvkulturen växer i Göteborg och något som är kännetecknande för det som händer idag är att det hålls stora lagliga fester i coola och ändamålsenliga lokaler. Göteborg är en industristad med många miljöer som lämpar sig för den elektroniska dansmusiken som ofta spelats i just industrilokaler och under brofästen. Tidigare har rejvscenen varit mer eller mindre illegal och, ofta på felaktiga grunder, varit förknippad med missbruk av droger. Klassiska Göteborgsklubbar som Damp, Technoforia och Dirty Beats med DJ Barba i spetsen har även skapat intresse för lite mer udda subkulturer inom rejv och techno. I Göteborg hittar man alltså allt från stora kommersiella fester med inbjudna världs DJ´s till smalare events för dem som snöat in på en särskild musikstil inom techno. Inte minst utbudet av lite hårdare stilar har alltid varit bra i Göteborg, som även är en klassisk rockstad. Den som vill fördjupa sig i rejvkulturen eller kanske prova för första gången har stora möjligheter att göra detta även i någon annan av våra storstäder. Information om festerna sprids i huvudsak online nu för tiden och när det gäller tillfälliga fester kan man prenumerera på utskick via mail eller sms.

Kännetecken för rejvkulturen

Det finns alltså gott om arrangörer i Sverige som står för återkommande fester i fasta lokaler. Rejvkulturen har dock handlat ganska mycket om resor, och de som verkligen dras in i denne subkultur har ofta minnen från stora events runt om i Europa. Om man ska koppla rejv till andra trender i samhället så är det värt att nämna att många är väldigt influerade av de senaste rönen inom hälsa och hållbarhet. Förvånansvärt många inom denna subkultur är vegetarianer, och även om det stämmer att det kan förekomma en del droger (i första hand psykedelier) på framförallt de illegala festerna så är det väldigt sällan våldsamma situationer uppstår. Kanske för att alkoholen inte är i centrum på samma sätt som i krogvärlden. Flera festarrangörer har haft svårt att hitta klubbar att samarbeta med trots att de är fullsatta, vecka efter vecka. Det beror just på att det dricks mycket lite alkohol vilket minskar intäkterna för klubbägarna. Rejvkulturen har även sin egen estetik. Ofta drar det iväg åt tribalhållet. En slags neoprimitivism med andra ord. I ordets positiva bemärkelse.