Scenklädsel

De flesta artister har en typisk klädstil på scen. Inte sällan kan den även återspegla artistens privata garderob, med vissa skillnader naturligtvis. Frågan är hur väsentlig klädseln på scenen egentligen är. Är det den som ger bandet eller artisten själva imagen eller har den mindre betydelse än vad man kan tro?

Uttrycker sig med kläder

Olika artister kan lägga större eller mindre vikt vid hur de klär sig på scen. När det till exempel kommer till artister som Jennifer Lopez eller Britney Spears så läggs mycket fokus på hur de ser ut. Även artister som Lady Gaga och Rhianna är vana vid att chockera och provocera med sina klädstilar och många gånger är de så ombytliga att man har svårt att hänga med i svängarna. Vår egen svenska popgrupp ABBA var till exempel känd för sina scenkläder och hade en egen stylist och sömmerska som designade och sydde upp kläder enbart för dem. För dessa personer kan kläder vara ett sätt att uttrycka sig. Många gånger för att provocera. Vem kommer inte ihåg Madonnas sätt att förarga den katolska kyrkan eller klä sig som en sexig brud på scenen när hon framförde ”Like a Virgin”? Med kläder kan du säga mycket.

Artister som inte bryr sig ett dugg

Många gånger lägger en artist ingen vikt alls vid vad han eller hon har på sig. De kunde lika gärna ha varit vem som helst ute på stan eller gatan, iklädda jeans och t-shirt. En artist som gärna vill göra en show av sina konserter lägger givetvis mer tankeverksamhet bakom klädsel och accessoarer som armband, halsband och örhängen. Men en person som fokuserar mer på sången och instrumentet brukar inte bry sig så mycket om vad hen har på sig. Ett typexempel är Tracy Chapman, vars sånger ofta förmedlar politiska budskap. En alltför häftig scenklädsel skulle ta för mycket fokus från orden i låttexterna.

Schlagerartister – scenklädernas största shoppare?

Är det någonstans det läggs fokus och pengar kring scenkläder, så är det Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Låt oss för en stund vara ärliga – ofta så är låtarna och artisternas sångröster inte i samma klass som exempelvis Jonas Kaufmanns eller Whitney Houstons. Det blir därför mer självklart att man försöker centrera kring klädseln istället för att undgå det ganska dåliga framträdandet. Det kanske låter hemskt att säga så men många gånger ligger det ändå en uns sanning i det påståendet…

Folk som lägger mycket vikt vid scenklädsel kan också förvänta sig en del skriverier från pressen. Det blir på så sätt deras sätt att få uppmärksamhet, vilket också kan vara bra marknadsföring. Även dålig reklam är ju reklam, sägs det och det är så sant som det är sagt. Så viktigt att du till och med kan köpa vissa artisters kläder för miljonbelopp.