Svensk hiphop

Ett känt band inom svensk hiphop som ständigt kommer på nya sätt att visa sitt samhällsengagemang på är Looptroop Rockers. De började spela tillsammans år 1991 och har hittills gett ut sex skivor och ett antal singlar. Nu är det snart dags för ett nytt album, ”Naked Swedes” och för att fira skivsläppet har bandet planerat ett ovanligt event. Looptroop Rockers anordnar löptävling tillsammans med Löparakademin. Det sker för att lyfta och belysa områdesutveckling i Sveriges miljonprogramsområden. Mellan Fryshuset i Södra Hammarbyhamnen och Rågsved går rutten som är 6 km lång. Alla som är med får komma på festen där skivsläppet firas efteråt.

Tung svensk hiphop

Looptroop rockers har kallats vår största svenska hiphop-export. Det som är speciellt med bandet är framförallt deras texter. Dessa handlar ofta om problemen med globaliseringen som sker idag. Bandet har även ett starkt engagemang i miljöfrågor. Promoe, en av frontfigurerna i bandet, är vegan och följer livsstilen straight edge. Det innebär att han väljer bort animaliska produkter samt avstår alla sorters droger inklusive alkohol och tobak. Promoe är lätt att känna igen på sin speciella stil. Han har långa dreadlocks och ett skägg som han inte har klippt alls sedan 1995. Vill du också skaffa hiphop-stilen? skaffa en trenchcoat herr för att sticka ut ur mängden. Förutom att spela i Looptroop Rockers har Promoe rönt framgång med sina singelprojekt. Med låten ”Svennebanan”, som sägs håna den vanliga svenskens liv, fick artisten över en miljon youtubevisningar. Låten var en del av hans album ”Kråksången”. Det var det första hiphop-albumet han gav ut helt på svenska.Looptroop rockers och Petter

En annan artist som har rappat mycket på svenska är Petter. Han slog igenom på slutet av 1990-talet och har länge varit ett hushållsnamn bland musikälskare. Debutalbumet hette ”Mitt Sjätte Sinne” och gavs ut år 1998. Det blev då genast en succé. Albumet har vunnit två platinaskivor. Petter har bland många kallats en legend inom svensk hip-hop och det är lätt att förstå varför. Han var banbrytande inom sin genre genom att rappa på svenska och inspirerade andra artister att göra samma sak. Många av hans texter handlar om hans hemstad Stockholm. Petter har hittills gett ut åtta fullängdsalbum samt två samlingsalbum. Trots att han fortfarande är högst aktiv har han fallit bort lite från rampljuset. Petter är dock fortfarande en av Sveriges mest efterfrågade liveartister och spelar runt hela landet med sitt band. För att hänga med i vad den här svenska folkartisten gör idag, gå in på rapparen Petters hemsida.