Musik och accessoarer

De flesta musikgenrer har, trots att vissa påstår att det är på väg bort, någon form av tillhörande subkultur. Den som är en del av en sådan är oftast ett riktigt stort fan och vill också klä sig på ett sätt som visar att de är det. Utöver kläder som definierar en som en del av en subkultur finns det också flera olika typer av accessoarer som kan skapa ett symbolvärde.

Lurar och teknik

De flesta som gillar musik har också investerat i ett par bra hörlurar. Men inom vissa genrer är det viktigare att ha rätt teknikprylar och inte bara köpa vad som helst. Hiphopare har gärna stora utanpåsittande lurar, medan den som lyssnar på techno hellre köper ett par trådlösa in ear-lurar som inte syns.

Läder och nitar

Allt sedan Judas Priest-sångaren Rob Halford hämtade in läder och nitar från Londons gayklubbar har det varit en naturlig del av hårdrocksstilen. Punken var inte sen att haka på, särskilt inte den hårdare delen av den genren. Om du klär dig i nitbälte, skinnjacka och nitarmband blir det tydligt var du hör hemma.

Smycken och huvudbonader

Olika typer av smycken kan vara ett mer subtilt sätt att visa var man hör hemma. Rastafarin kan till exempel bära en karta över Afrika i reggaens färger runt halsen. Om du kombinerar det med en klassisk stickad ”rastacap” så är du hemma. Risken finns dock att du kommer bli stoppad av polisen med jämna mellanrum.

Old school-hiphopare tog inspiration från Run DMC och hade gärna överdimensionerade halssmycken, medan dagens hiphopare mer imiterar en mer modern gangsterkultur med dyra smycken och klockor. När det kommer till huvudbonader så är det kepsen som gäller. Om du är inne på gangsta-stilen ska den vara dyr och gärna komma från Gucci eller liknande.

Om du är mer inne på indiepop så är den klassiska hatten ett säkert kort på klubbarna. Att bära hatt är dock alltid stilmässigt svårt, så se till att prova innan för att hitta en som passar ditt huvud och din ansiktsform. Den vågade satsar på ett plommonstop. Den som inte vill gå hela den vägen satsar på en Trilby medan den som har en ironisk inställning till livet köper en Beppe-hatt à la Sällskapsresan.

För gothrockaren är smycken extremt viktigt. Kvinnliga gothare har gärna överdrivet många smycken i form av tiotals armringar, pentagramhalsband och ringar med stora stenar. Manliga gothare har gärna en androgyn framtoning och kan utan problem använda sin flickväns smycken, men kanske något färre.