Disco var en musikgenre som uppstod i böljorna av 1960-talet och som nådde sin topp i mitten av 1970-talet. Om det föregående årtiondet hade fokuserat på klassisk rockmusik – med band som The Beatles, The Rolling Stones och The Kinks – blev 70-talet discons årtionden. Alla hade nämligen inte känt sig bekväma med att majoriteten av musiken som spelades på radion var manliga vita kvartetter med elgitarrer. De ansåg att det fanns en annan sorts kultur som hamnade i skymundan. Det var början på discoeran som hade som ett av sina främsta mål att försöka inkludera så många typer av människor som möjligt i sin genre.
Discon hade framför allt två födelseplatser, båda i USA. Det handlade dels om New York City – den stora metropolen för all form av kultur – och Philadelphia, som var lite mindre än New York. Musiken som kom från Philadelphia blev så pass säregen och speciell att staden fick en egen genre uppkallat efter sig – Philadelphia-soul. Där fanns mycket funk inblandat som gav genren dess speciella sound. I New York var kategorierna mer blandade och många influenser mixades samman i en och samma låt.
En av de unika bitarna med discon var att det gav upphov till helt nya samlingsplatser för människor. Det handlade om discoklubbarna som växte upp som svampar ur jorden under denna period. Dit kunde människor gå för att dansa och lyssna på den senaste hitmusiken inom discogenren. På så sätt är de en förlaga för dagens nattklubbar. Det var också här som modet växte sig starkare. Discon hade nu inte bara ett eget soundtrack utan också en egen outfit. Det handlade om utsvängda byxor och andra klassiska 1970-talsattiraljer.
Discostilen nådde internationell berömmelse genom filmen Saturday Night Fever som släpptes 1977 och hade John Travolta i huvudrollen. Den inkluderade musik av storstjärnorna i Bee Gees vilket var en av anledningarna till att den omedelbart blev en kultklassiker. I den är Travoltas rollkaraktär djupt fascinerad av discokulturen och han gör sitt bästa för att bli en del av den. Idag har Saturday Night Fever blivit något av ett historiskt dokument som visar upp discoperioden under dess glansdagar.