Proggare

Progg ska inte förväxlas med progressiv rock, utan är en svensk musikrörelse som tog fart i början av 1970-talet. Ofta kallas denna musikrörelse bara för Musikrörelsen med stort M, eller ”den svenska musikrörelsen”. Proggarna var influerade av amerikanska folkrörelser och revolutioner som 68-vänstern och hippierörelsen, och har sitt ursprung i en önskan om att spela och ge utrymme åt den musik som de kommersiella skivbolagen inte gav ut, för att den inte ansågs ekonomiskt lönsam. Så småningom började proggen också få en annan inriktning, vilket var en politisk sådan, då proggen blev allt mer vänsterinriktad. Texterna var politiska, och något som man vände sig mot redan från början var vad man ansåg som de kommersiella låtarnas intetsägande budskap om kärlek. Man ansåg att detta ”sänkte den politiska medvetenheten” i landet.250px-Abbindebatik-Sweatshirt-zweifarbig

Även om man som nämndes ovan ska skilja på proggrock och svensk progg, kvarstår det faktum att många artister inom proggen spelade just proggrock. Några artister som kan nämnas, som anses ha spelat just proggrock i den amerikanska bemärkelsen, är Bo Hansson, Ragnarök och Samla Mammas Manna. Många proggare var dock även intresserade av att återuppliva och förnya den svenska folkmusiken.

Förutom musiken förknippas proggare med ett särskilt mode, som hänger samman med genrens revolutionära rötter i USA. Detta eftersom de anammade stora delar av det mode som kunde ses i hippierörelsen. Modet var dock snarare ideologiskt än estetiskt, då det viktigaste var att det var etiskt eller biodynamiskt producerat. Just den aspekten av progg har som bekant kommit tillbaka i dagens miljömedvetna samhälle, och om du till exempel skulle vilja köpa en etisk eller miljömärkt säng, kan du gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort utbud av sängar för alla smaker. Därmed inte sagt att det inte fanns vissa visuella markörer som gjorde att man kunde identifiera någon som proggare. Typiskt var till exempel ett långt skägg och runda glasögon, batikfärgade plagg, blåjeans, palestinasjalar och näbbstövlar. Många proggare bar plagg från klädmärket Mah-Jong, som var ett stockholmsbaserat märke och som är kända idag för att ha etablerat modefenomen som unisexmodet och velourmannen. Andra svenska designers som förknippas med proggrörelsen är 10-gruppen, vars mönster ofta sågs på proggare.