1980-talets musikmode

1980-talets musikmode 1

1980-talet var ett viktigt årtionde för den intresserar sig för musik och mode. De är miljardindustrier även var för sig, men under 1980-talet började de i mångt och mycket att övergå i varandra. Tack vare några starkt lysande stjärnor som valde att experimentera mycket med sitt utseende i kombination med den teknologiska utvecklingen blev 1980-talet enormt viktigt för musik- och modehistorien. Här hämtar vi många av historiens mest ikoniska modefigurer – men några av de mest märkliga. För många kan det vara lite smärtsamt att titta tillbaka på bilder från ungdomens 80-tal och fråga sig hur tankarna egentligen gick när det gäller klädval.

En anledning till att det blev ett ökat fokus på mode hos musikstjärnorna under 1980-talet var utan tvekan musikvideons genombrott. Medan artister tidigare spelade sina uppträdanden live på en scen när de var på tv insåg producenterna i början av 80-talet att de kunde använda musiken som bakgrund till en kortfilm. Det innebar att många artister nu började spela in mer eller mindre professionella videos som hade en stor variation av teman. Medan vissa valde att filma sitt framträdande gjorde andra filmer som inte hade något med låten att göra alls.1980-talets musikmode 2

Dessa filmer kunde sedan visas på musikkanalen MTV som hade startat upp i USA 1981. De insåg att musikvideorna var en stor succé och de utökade därför sin tablå med program som diskuterade det senaste inom popmusiken. Det innebar att en artist som Madonna kunde slå igenom med dunder och brak eftersom hon både fick sin musik spelad på kanalen samtidigt som det skapades mycket snack kring hennes person. Där var hennes yviga klädval en viktig aspekt och hon blev något av en symbol för 1980-talet.

Även idag, 30 år senare, bibehåller 1980-talet något av sin ursprungliga charm. Vi har sett att den mediala explosion som årtiondet förde med sig bara var en försmak av vad vi har att tillgå idag. Numera finns det dussintals musikkanaler av samma stuk som MTV och det skrivs många sidor om musik och mode i kombination. Nätet har gjort att vi kan klicka oss in på våra artisters musikvideor direkt och det har blivit lättare att få tillgång till musik online. Samma sak gäller ljudböcker som också har blivit enklare att få tag på.